Zet in Almere in bloei

Samen op weg naar een groen en gezond Almere, dat is het doel van Growing Green Cities, de gemeentelijke organisatie achter de actie ‘Zet Almere in Bloei’. Tijdens die actie kunnen mensen een tegel inleveren, waar ze dan een plantje voor terugkrijgen.


Leonie van Thiel van Growing Green Cities vertelt dat de actie vorig jaar een groot succes was. “Bij de tuincentra zijn in ieder geval al 3.000 plantjes opgehaald en we hebben ook nog planten uitgedeeld bij evenementen.” Dit jaar hoopt de organisatie Almere nóg groener te kunnen maken.


Het concept van een tegel ruilen tegen een plantje is niet uniek, de duur van de actie is dat zeker wel. Daar waar andere initiatieven mensen vaak een dag of een weekend in de gelegenheid stellen een tegel om te komen ruilen voor een plant, duurt ‘Zet Almere in Bloei’ drie maanden. De actie is dit jaar begonnen op 20 april en loopt tot en met 20 juli. Tijd genoeg dus om heel Almere daadwerkelijk in bloei te zetten. De organisatie draagt daar ook nog eens aan bij met de aanleg van een prachtig tulpenveld in het Odeonpark.

Van Thiel: “Dat is een cadeautje van ons aan de stad. Vorig jaar hebben we in 42 wijken tulpen geplaatst, dit jaar is het dit grote kleurrijke veld in de Filmwijk. In 2022 komt, zoals iedereen inmiddels wel weet, de Floriade naar Almere. Hoe mooi zou het zijn als alle bezoekers die daarop afkomen – en dat zullen er veel zijn – een prachtige, kleurrijke bloeiende stad aantreffen.”

Maar het gaat natuurlijk over veel meer dan alleen schoonheid. Groen heeft allerlei voordelen. “Veel groen betekent minder hitte én minder wateroverlast, want in aarde kan het water makkelijker wegstromen dan met tegels of asfalt. Bovendien er is meer ruimte voor bijvoorbeeld egels, vlinders en bijen. Met name de insecten hebben het momenteel zwaar te verduren, terwijl ze essentieel zijn voor de bestuiving van bomen, planten en bloemen.”


Hoe groener, hoe beter

Tijd dus om die tegels uit de tuin te halen. Dit jaar kun je ook een tegel omruilen bij Almeerplant en Intratuin. En het kan nog steeds bij het Upcyclecentrum. Van Thiel: “Het is een ludieke manier om mensen bewust te maken van de gevolgen van teveel steen in de tuin. We geven mensen een plantje cadeau als ze een tegel inleveren, maar we hopen natuurlijk dat ze het niet bij één tegel laten. Breng je tegels vooral naar het Upcyclecentrum als je het groot aan wilt pakken. Hoe groener de stad, hoe beter.”


“We hebben vorig jaar gezien dat het werkt. Mensen gaan het gesprek erover aan met buren en vrienden; vragen of zij al een tegel hebben ingeleverd. Hoe groener de straat, hoe kleiner de kans op overstromende putten. Dus het levert ook tastbaar resultaat op.”