Kruip in de Watertransformator van Almere meet waterbeleving!

Kunstenaar Pavèl van Houten is ambassadeur van Almere meet waterbeleving, een van de drie deelprojecten van het ‘citizen science’-project Almere meet water.

Almere is een ondernemende, veelzijdige waterstad. Er zijn mogelijkheden om te zwemmen, vissen, kanoën en varen. Met Almere meet water gaan inwoners van Almere in kaart brengen of er voldoende plekken zijn om te zwemmen en of het prettige locaties zijn. Of er voldoende steigers zijn om aan te meren of te vissen. Of er riet in de weg staat. Ze observeren en delen welke mooie natuur dicht bij het water in Almere te vinden is. Het is uniek dat er in een stad van deze omvang zoveel water en natuur is. Het is goed om dat zichtbaar te maken!


Van Houten was vorige zomer wekelijks te vinden op het Almeerderstrand, omdat hij gastkunstenaar bij StrandLab was en een project deed over de waarde van water. Van Houten: “Ik vind het belangrijk in de beeldende kunst dat je op een andere manier naar je omgeving kijkt. Om patronen te doorbreken. En als je je in iets verdiept, kan dat verwondering oproepen en zelfs een gevoel van verbinding. Een project als Almere meet water zorgt ervoor dat mensen zich meer bewust worden van het water en daardoor op een heel nieuwe manier naar het water en hun omgeving gaan kijken.”


Watertransformator

“Een van de onderdelen van mijn project vorig jaar was de Kinderwaterjury. Kinderen konden proefjes doen langs de waterkant en cijfers geven aan de smaak van het water en wat ze van het water van dichtbij en van veraf vonden. We gebruikten daar de Watertransformator bij. Dat is een grote watermachine waarin je, zittend in een soort tandartsstoel, het water uit het meer met al je zintuigen kan waarnemen. Met filterrietjes konden deelnemers het water proeven. Die rietjes filteren de bacteriën eruit, zodat je niet ziek wordt van het water. Eén persoon zei dat het water naar aardbeien smaakte. Wat anderen over de smaak zeiden, ga ik niet verraden. Je kunt beter zelf komen proeven, want op 1 en 3 mei ben ik weer met de Watertransformator in Almere te vinden.”


Burgerwetenschap

Tegelijkertijd was Van Houten afgelopen twee jaar betrokken bij een ‘citizen science’-project over waterkwaliteit in Amsterdam. Een project dat nu in Almere een vervolg krijgt en breder opgezet is. In Almere kijken we naast de waterkwaliteit namelijk ook naar water op straat na een regenbui en naar de waterbeleving. Het is het eerste burgerwetenschapsproject in Almere en het is onderdeel van het waterplan om Almeerders meer te betrekken bij water.


“Hoewel de experimenten per deelproject verschillen, hangen de onderwerpen wel met elkaar samen. We zagen in Amsterdam, waar we de kwaliteit onderzochten, dat mensen het water aan het einde van het project een hoger cijfer gaven dan aan het begin. Ze hadden het water leren kennen en daardoor was hun beleving ervan positiever geworden.”


“Als je naar het water kijkt in de stad, zie je een bruingroene oppervlakte. Maar er valt zo veel meer te zien en te weten. Mijn uitdaging als kunstenaar is de fascinatie die ik voor het water gekregen heb, over te dragen en te zorgen dat die zich verspreidt. Deelnemers aan het project krijgen een ‘Almere meet water-hesje’. Ik hoop dat er gesprekken ontstaan tussen de deelnemers en omstanders; dat de deelnemers ambassadeurs van het water worden, net als ik. En dat ze vragen kunnen beantwoorden van voorbijgangers. Gewone Almeerders worden experts op het gebied van water in hun eigen stad.”


“Als je je in iets verdiept, kan dat verwondering oproepen en zelfs een gevoel van verbinding”

Lijkt het je leuk mee te doen? Ga naar www.almeremeetwater.nl
voor informatie en meld je aan.

Nieuwsgierig, maar wil je graag nog meer weten?
Meld je aan voor de startbijeenkomst op 3 mei.
We vertellen je dan alles over het project.