Duik in het water van Almere

Almere gaat samen met haar inwoners onderzoek doen naar het water in de stad. Wat zijn de beste locaties om te zwemmen, te varen of lekker in het gras langs het water te liggen? Waar blijft er water op straat staan na een hevige regenbui? Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? Komt er blauwalg voor? Wat zijn de mooiste plekjes en waar is ruimte voor verbetering?

Meld je aan

Lijkt het je leuk om mee te werken aan Almere meet water? Aanmelden kan op www.almeremeetwater.nl. Je kunt kiezen voor een of meer van de onderzoeken:

• Almere meet water op straat
• Almere meet waterkwaliteit
• Almere meet waterbeleving

Of je doet mee aan alle drie! Er kunnen per project maximaal 500 mensen mee doen, dus meld je snel aan.

Almere leeft met water. Het maakt onze stad uniek. Met Almere meet water - een citizen scienceproject - gaan enthousiaste Almeerders – waaronder jij? – gegevens verzamelen door experimenten uit te voeren over waterkwaliteit, waterbeleving en water op straat.

Citizen science

Almere meet water is een ‘citizen science’-project. Dat houdt in dat inwoners van de stad gegevens verzamelen aan de hand van experimenten. Wetenschappers, maar ook de gemeente en het waterschap, kunnen deze gegevens vervolgens gebruiken in hun werk om meer te leren over het water en die kennis in te zetten voor beheer en onderhoud. Interessante uitkomsten worden gedeeld met inwoners, ondernemers en bezoekers van de stad. Zo werken we met elkaar aan Almere als veelzijdige waterstad.

Water op straat

Maria Rus, adviseur riolering en water van de gemeente Almere en ambassadeur van Almere meet water op straat vindt het water in Almere prachtig. “Maar we hebben niet alleen te maken met dat prachtige natuurlijke water. Het gaat steeds vaker hard regenen. Dat betekent dat er soms ook meer water op straat blijft staan. Om een idee te hebben over waar water op straat te verwachten is, werken we op basis van een model. Maar buien kunnen enorm lokaal vallen en we kunnen niet alles in kaart brengen. De mensen die het beste weten wat er speelt in de stad, zijn de bewoners. Zij weten ook waar het water niet wegloopt.”


Waterkwaliteit

Wetenschapper Bas van der Zaan van Deltares houdt zich als ambassadeur van Almere meet waterkwaliteit vooral bezig met de kwaliteit van het water. Hij legt uit dat helder water niet per definitie geschikt is om in te zwemmen. “Micro-organismen in het water hebben verschillende functies. Veel ervan zijn positief, maar blauwalg of poepbacteriën kunnen mensen en dieren ziek maken.”


“Blauwalg is vaak zichtbaar, maar voor veel andere ziekteverwekkers, zoals bacteriën, geldt dat niet. Het is natuurlijk wél mogelijk om te meten hoeveel bacteriën er in het water zitten en dat is nu precies één van de onderzoeken die je kunt uitvoeren als je meedoet. Je werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek, krijgt beter inzicht in het watersysteem en levert een bijdrage aan een nog mooiere waterstad. Maar – en natuurlijk zeg ik dat als wetenschapper – het is vooral héél leuk om de experimenten uit te voeren.”


Waterbeleving

Almere meet waterbeleving is het derde deelproject van Almere meet water. Weten wat de Watertransformator is en wat die hier mee te maken heeft? Dat lees je hier.


Waterplan Almere

Almere meet water is onderdeel van het Waterplan Almere. Het is een samenwerkingsproject tussen de inwoners van Almere, gemeente Almere, Waterschap Zuiderzeeland, kennisinstituten Deltares en Wageningen Environmental Research (WEnR), kunstenaar Pavèl van Houten, Stad & Natuur Almere en Waterburgemeester Almere.“Je gaat zelf meten
hoeveel water er valt”

Mee doen met Almere meet water op straat

“Wat ik zo mooi vind aan Almere is dat het water, de natuur en de stad met elkaar verweven zijn. Als je een vaartocht gaat maken, ben je zo in prachtig groene natuur en vergeet je bijna dat de stad op een steenworp afstand ligt. Daar ben ik echt van onder de indruk.” Aan het woord is Maria Rus, technisch beheer adviseur riolering en water van de gemeente Almere. Maria is ambassadeur van Almere meet water op straat, een van de drie deelprojecten van het Citizen Science project Almere meet water.

Water op straat

"Maar we hebben niet alleen te maken met dat prachtige natuurlijke water. Het gaat steeds vaker hard regenen. Dat betekent dat er soms water op straat blijft staan. Om een idee te hebben over waar water op straat te verwachten is, werken we met een model dat is gebaseerd op alles wat we weten. Maar kloppen die gegevens ook? Buien kunnen enorm lokaal vallen en we kunnen niet alles in kaart brengen.


De mensen die het beste weten wat er speelt in de stad, zijn de bewoners. Zij weten ook waar het water blijft staan. Op die plek vlakbij de school waar ze hun kinderen naartoe brengen bijvoorbeeld. Ze herinneren zich dat misschien, omdat ze als het flink geregend heeft hun voeten op moeten tillen bij het fietsen om droge voeten te houden. Misschien moesten de kinderen wel lachen om het opspattende water. We willen als gemeente graag weten waar het water blijft staan, hoe lang en of mensen hier last van hebben. Als we weten waar de knelpunten zitten, kunnen we kijken of we ze op kunnen lossen.


Maar we zullen ook het gesprek samen aan moeten gaan over wat we acceptabel vinden. Want misschien is die ene plas bij die school inderdaad niet zo erg. Na een uurtje is hij wel weg. Maar als het water schade dreigt te veroorzaken heb je natuurlijk een ander verhaal. Om dat gesprek samen te voeren, hebben we zoveel mogelijk informatie nodig. Daarom gaan we samen aan de slag met Almere meet water op straat.


Lees het volledige interview op www.almeremeetwater.nl.

A stunning title