image

Meten is weten

Natuurlijk kent iedereen de uitdrukking meten is weten, maar Jasmijn en Dagmar hebben in de praktijk ervaren dat er waarheid schuilt in die woorden.

"De belangrijkste conclusie uit ons onderzoek is dat twee keer per maand meten bij een officiële zwemlocatie, geen goed genoeg beeld geeft van de waterkwaliteit," vertelt Jasmijn. Vorig jaar liep zij samen met Dagmar stage bij Stad & Natuur Almere, een van de partners van Almere meet water. Daar kregen de twee studenten de opdracht twee maanden lang iedere ochtend een meting te doen op twee verschillende locaties.

Watervogels

Jasmijn: “Ik was verantwoordelijk voor het meten van E.coli en Dagmar hield zich bezig met ammonium. Met name de hoeveelheid E.coli fluctueerde behoorlijk, vermoedelijk dankzij de aanwezige watervogels. We hebben ook af en toe dode dieren in het water zien drijven, dat komt de waterkwaliteit natuurlijk ook niet ten goede."

De tekst loopt door onder de foto.

Vijf studenten van de Aeres MBO opleiding die metingen hebben uitgevoerd voor Almere meet water. Helemaal links is Jasmijn en de vierde van links is Dagmar.

Beter beeld

"We hadden met school al een aantal metingen gedaan, maar dat was een keer in de week. Je krijgt echt een beter beeld als je iedere dag gaat meten. Dat was heel leuk om te merken. Al waren er natuurlijk ook wel dagen dat ik er even geen zin in had," geeft Jasmijn lachend toe. Jasmijn en Dagmar namen het stokje over van Fabian (rechts op de foto), die ook al een maand op dezelfde locaties had gemeten. Dat leverde dus een schat aan informatie op. Resultaten die overeenkomen met wat Bas van der Zaan, ambassadeur van Almere meet waterkwaliteit, ook vertelde in Kassa. Van der Zaan raadt af om te gaan zwemmen op de niet officiële zwemlocaties, zeker na hevige regenval. Maar ook beaamt hij dat het twee keer per maand meten bij de officiële locaties eigenlijk niet volstaat, zoals dus ook blijkt uit de onderzoeksresultaten van de studenten van Aeres.

Jasmijn en Dagmar vonden het een leerzame en leuke ervaring. "We mochten onze resultaten presenteren tijdens het Watercafé in het KAF. Dat was een mooie afsluiting van een leuk project," aldus Jasmijn. Of ze later iets met water wil doen? Nee, dat niet. Ze wil eigenlijk architect worden. "En dan wil ik vooral kijken naar hoe we groen kunnen toepassen in de architectuur." En daar heb je natuurlijk ook wel weer water voor nodig!

Meer verhalen van deelnemers lees je in de vorige Natte Krant