Deelnemer Jan Voskamp hoopt op een vervolg van Almere meet water


"Ik word enthousiast van meten"

"Ik was heel benieuwd naar de waterkwaliteit in Almere. Hoe vies is dat water nou eigenlijk? Het resultaat viel me alles mee."

De vrouw van Jan Voskamp las een artikel over Almere meet water in Almere deze week. "Dat was volgens haar echt wat voor mij en dat leek mij ook wel. Ik heb altijd in een lab gewerkt en ik ben gek op analyseren."


Waterkwaliteit

“Ik heb meegedaan aan het onderzoek over de waterkwaliteit. En ik heb een regenmeter in mijn tuin gezet. Maar het onderzoek naar waterbeleving was mij iets te vaag. Ik hou nou eenmaal van concrete cijfers. Dat zit in de aard van het beestje, denk ik. Maar ik vond het erg leuk met de waterkwaliteit aan de slag te gaan. In eerste instantie leek de doorzichtmeting me onzinnig. Maar toen ik aan de slag ging met die schijf, merkte ik dat het eigenlijk een heel goed beeld gaf. Ik heb daadwerkelijk kunnen meten aan de hand van die schijf dat het water na een flinke regenbui troebeler was."


Op een plek was het water wel behoorlijk vies. "Dat kwam niet als een verrassing. Er komen daar veel mensen die brood geven aan de eendjes. Dus zitten er veel eenden, die voor e.colibacteriën zorgen, maar het trekt ook ratten aan. Dat vind ik niet erg leuk. Maar mensen vinden het ook niet erg prettig als je ze er op aanspreekt. Iemand zei me helemaal geen ratten te zien. Nou ja, ik moet dat schoolmeesterachtige ook afleren. Dat werkt niet. Maar het zou wel goed zijn als mensen zich realiseren dat brood voeren niet alleen maar leuk is, maar ook nadelige gevolgen kan hebben. Misschien kunnen de resultaten van Almere meet water wel bij die bewustwording helpen."


Fanatiek

Jan is een van de fanatieke deelnemers. Hij breidde de meetkit zelf nog uit met een pH-meter en een geleidbaarheidsmeter. "Die apparaatjes kosten nog geen € 15,-, maar geven wel extra inzicht in de waterkwaliteit."


Het is niet verwonderlijk dat Jan een van de winnaars van de regenton is. Hij ging regelmatig op pad en vulde zijn resultaten steeds netjes in op www.almeremeetwater.nl. Maar omdat hij al twee regentonnen in de tuin heeft staan, was er geen plek meer.


"Ik hoop dat het project een vervolg krijgt. Ik doe dan zeker weer mee. Wat mij betreft zou er wel wat meer informatie gedeeld mogen worden. Er hebben zo'n honderd mensen meegedaan. Dat levert toch een boel informatie op. Natuurlijk kon ik zelf wel op de site kijken, maar ik zei al: ik hou van cijfertjes. Dus ik had graag meer rapportages gezien."

Meer verhalen van deelnemers lees je in de vorige Natte Krant