De grote zilverreiger is een van de Big Five van Almere


De zilverreiger voelt zich thuis in de Lepelaarsplassen

In de vorige eeuw kwamen ze bijna niet voor in ons land, maar nu is de grote zilverreiger hier geen onbekende meer. Deze vogel is regelmatig te zien in Almere en omstreken. Hij is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de Big Five van Almere.

In de vorige eeuw kwamen ze bijna niet voor in ons land, maar nu is de grote zilverreiger hier geen onbekende meer. Deze vogel is regelmatig te zien in Almere en omstreken. Hij is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een van de Big Five van Almere.


Kees de Pater werkt al jaren bij de Vogelbescherming. En ook in zijn vrije tijd houdt hij zich met vogels bezig. Hij is namelijk een van de vele vrijwilligers die vogels tellen voor Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij die tellingen krijgen we een goed beeld over hoe het gaat met de vogelsoorten. “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor vogels. Op mijn vijftiende deed ik al voor het eerst mee aan de tellingen.”


Broeden in de Lepelaarsplassen

Bij de Lepelaarsplassen telt De Pater broedvogels en zo ontdekte hij dat de zilverreiger daar nu ook broedt. “In 2014 zag ik de eerste broedende paartjes. Dat was bijzonder, want tot dan toe broedden de zilverreigers eigenlijk alleen in de Oostvaarderplassen. In eerste instantie ontdekte ik drie stelletjes, in de jaren daarna waren het er soms al tien.”

Pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw broeden de zilverreigers regelmatig in Nederland. Dat begon met een klein aantal, maar dat groeide deze eeuw snel uit tot zo’n tweehonderd stellen. De meeste daarvan dus in de Oostvaarderplassen, maar nu voelen ze zich ook thuis in natuurreservaat de Lepelaarsplassen.


Overwinteren

In de winter is deze witte statige vogel in veel grotere aantallen te zien; er zijn dan naar schatting tussen de vijfduizend en negenduizend exemplaren te bewonderen in Nederland. Die komen onder meer uit Frankrijk, Hongarije en Wit-Rusland.


Kleine broertje

De grote zilverreiger heeft ook nog een kleiner broertje, die dan ook wordt aangeduid als de kleine zilverreiger. Daar zijn wel enkele paren van te zien in Flevoland, maar niet in heel grote aantallen. De Pater: “De kleine zilverreiger is, zoals de naam al doet vermoeden, kleiner, maar hij heeft ook een ander eetpatroon. De grote zilverreiger kan, net als die bekendere blauwe reiger, doodstil staan om dan ineens razendsnel een prooi te vangen. De kleine zilverreiger rent echter driftig heen en weer op zoek naar eten.”


Open gemeente

"De grote zilverreiger is een opmerkelijke vogel,” vertelt De Pater. “Ze zijn wat schichtiger dan de blauwe reiger, die je in veel steden bij sloten en grachten ziet staan. Toch laat de grote zilverreiger zich wel in Almere zien. Vermoedelijk omdat het een vrij open gemeente is. Het is uiteraard belangrijk de vogel niet te verstoren als je er een ziet. Dat geldt natuurlijk voor alle vogels. Bewaar altijd een zekere afstand. Maar als je een camera bij je hebt, bij voorkeur met een zoomlens, kun je prachtige foto’s maken. Met name in het water levert de weerspiegeling mooie beelden op dankzij de witte veren. Ze zijn overigens op hun mooist in hun broedkleed. Met prachtige sierveren op hun rug proberen ze indruk te maken op een potentiële partner. Hun snavel wordt in die periode ook donkerder.” Jonkies krijgen we meestal niet te zien, die zitten over het algemeen diep verstopt in het riet. Dat is wel zo rustig voor ze. Maar het is ook jammer, want ze zijn erg grappig om te zien.

De grote zilverreiger zijn op zijn mooist in zijn broedkleed. Het is met recht een van de Big Five van Almere, de iconen van onze watercultuur.