Natuurvriendelijke oevers

Langs de Trekvogelweg wordt een nieuw eiland aangelegd

Otter toont zich voor videocamera

Lange tijd bleef het bij pootafdrukken, keutels en andere sporen, maar in augustus van dit jaar liet de otter zich ook zien voor de camera.


In 2011 vestigde dit bijzondere dier zich definitief in Flevoland. Vanuit Overijssel koloniseerden ze eerst de Noordoostpolder, vervolgens Oostelijk Flevoland en als laatste Zuidelijk Flevoland. Vanuit het Natuurpark Lelystad bereikten ze vervolgens de Oostvaardersplassen. Vanaf dat moment was het een kwestie van tijd dat ze ook Almere binnen zouden trekken. In 2015 zagen we de eerste duidelijke signalen van aanwezigheid bij Almere Buitenvaart.


In 2016 werden bij de Hollandse brug ook sporen gevonden. Daarmee is het aannemelijk dat een otter dwars door Amere en door de aangelegde Ecozone Pampus heeft gezworven.


Al vaker waren pogingen ondernomen op ook beelden met cameravallen te krijgen van deze fraaie soort. Dat bleek lastig, bever, bosmuis en bruine rat vertoonden zich wel vaak voor de camera. Ook vos, ree en grauwe gans. Eindelijk was het in augustus dit jaar raak. Uit het donker doemt een vage gestalte op. Het blijkt inderdaad een otter die recht op de camera afloopt, even recht in de lens kijkt en vervolgens zijn weg vervolgt. De eerste bewegende beelden van een Almeerse otter!

Leeghwatersluis energieneutraal

Er wordt al een tijd hard gewerkt aan de Leeghwatersluis. In oktober weten we wanneer de sluisdeuren weer opengaan.


De sluis is dan volledig gerenoveerd en bovendien energieneutraal. Dankzij zonnecollectoren en accu’s kan de sluis zichzelf voorzien van energie. Maar ook het terrein erom heen passen we aan: er komt verlichting en een camera-installatie. En we vernieuwen de steiger met gerecycled kunststof.

Baggeren voor mens en dier

In de vorige editie van de Natte krant was te lezen wat er allemaal komt kijken bij baggeren. Dit jaar hebben we ervoor gezorgd dat het water in Filmwijk in Almere Stad en in Vogelhorst weer schoon en helder is.