In het kader van Almere meet water hebben we een fietstocht uitgezet langs het water. Of je nu meedoet aan het project of niet: stap lekker op de fiets en kijk eens met een andere blik naar de omgeving en het water. Wat zie je dan? Wat valt je op?


1. Ondergemaal

Bij nummer 1 komt je langs een ondergemaal. Die zijn te vinden op lage plekken in de polder. Ze malen extra water weg, omdat het normale waterpeil hier nog te hoog is.

De afwatering van Poort.

2. Zonneweide

In het kader van duurzaamheid werken we aan zonneweiden. Je fietst bij nummer 2 langs een van de eerste velden met zonnepanelen in Almere.

3. Bouwgrond

Het stukje braakliggende grond bij nummer 3 wordt binnenkort bebouwd. Daar komt veel bij kijken: wat doen we met het afvalwater en waar blijft het water na een hevige regenbui? Er komen niet alleen nieuwe gebouwen; ook onder de grond wordt gewerkt.

4. Steiger bij Leeghwaterplas

Bij deze steiger aan de Leeghwaterplas wordt regelmatig gezwommen. Dat gaat vaak goed, maar je kunt ziek worden als de waterkwaliteit niet goed genoeg is. Het is geen officiƫle zwemlocatie waar de kwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd.

5. Leeghwatersluis

De Leeghwatersluis is volledig gerenoveerd. De sluis is nu energieneutraal en de sluisdeuren en vernieuwde steiger zijn gemaakt van duurzaam materiaal.


6. Noorderplassen

De waterkwaliteit en biodiversiteit van de Noorderplassen voldoet niet aan de Europese normen. Daarom worden hier natuurvriendelijke oevers aangelegd. Zie ook kort nieuws.

Op zoek naar beversporen.