Almere meet water

Deelnemers enthousiast

Kristiaan gaat graag meten met zijn beide kinderen. Hoewel hij zich heeft ingeschreven voor alledrie de deelonderzoeken van Almere meet water, zijn ze vooral druk in de weer voor waterkwaliteit.

Ik hoorde laat over het project, dus we doen pas sinds begin september mee. En in die weken heb ik nog geen water op straat gezien. Wel hebben we een regenmeter gemaakt en in de tuin gezet. Het idee van een citizen science-project spreekt me aan: dat allerlei mensen, die niet per se expert zijn, gaan meten in alle hoeken en gaten van Almere. Het is leuk daaraan bij te kunnen dragen. Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat ik het vooral leuk vindt om met mijn kinderen te doen. Zij zijn heel serieus met die metingen bezig. Mijn dochter van negen heeft inmiddels een rood hesje waarop staat dat ze waterexpert is.” Bij de inschrijving krijgt iedere deelnemer een blauw projecthesje, maar als je meer dan vier metingen hebt gedaan, ben je een echte waterexpert. Dat staat dan ook op het rode hesje dat bij die expertstatus hoort. “Mijn dochter is natuurlijk zo trots als een pauw op haar rode hesje.”


Samen meten

“We wonen aan een haventje en kijken uit op een steiger en het water. Laatst had mijn dochter een vriendinnetje op bezoek. Da’s al net zo’n buitenkind als mijn dochter. Dus toen ik vroeg of ze zin hadden om te gaan meten, hoefden ze daar niet lang over na te denken. Het was een mooi gezicht: die twee kinderen op de steiger, geconcentreerd over hun emmertje gebogen. De ene met een blauw hesje, de ander met een rode.”


Weinig waterplanten

Kristiaan en zijn kinderen zijn nog niet toegekomen aan de vragen over waterbeleving. “Het komt er gewoon niet van. Het actief meten vinden we eigenlijk het leukst. Maar ik kan nog tot eind oktober dingen invoeren op de site, dus wie weet. Overigens geef je ook bij waterkwaliteit aan wat je beleving van het water is. Eerlijk gezegd is het water troebeler dan ik me gerealiseerd had en zitten er ook best weinig waterplanten in. Gek dat je aan het water woont en daar eigenlijk nooit echt op let. Ik geniet er overigens niet minder door, hoor. Ik vind het heerlijk om uit te kijken over het water. In het haventje blijken best veel poepbacteriën in het water te zitten. Misschien zit er wel een verkeerde aansluiting. Ik hoop dat de gemeente de data gaat gebruiken om dat op te sporen. Maar zorgelijk vind ik het zeker niet. Mijn kinderen zwemmen hier gewoon in het water en ze zijn er nog nooit ziek van geworden.”

Deelnemers van Almere meet water maken iedere maand kans op het winnen van een waterton. Degene met de meeste metingen is de gelukkige winnaar.

Bij Jacqueline staat inmiddels een waterton in de tuin

Jacqueline is met pensioen. Ze woont in de Eilandenbuurt en geniet ervan om buiten te zijn. “Ik tel een aantal maanden vogels voor het Sovon. Dit project kan ik er prima bij doen. Ik heb me opgegeven voor Almere meet water op straat – hoewel die naam de lading niet helemaal dekt. Want ik meet vooral de regen in mijn tuin. Het is wel belangrijk die watermeter op een goede open plek te zetten. Niet in de buurt van een afdakje ofzo. Anders kloppen de metingen immers niet. Ik vind het een leuk gezicht; die meter in de tuin. Water op straat heb ik ook wel twee keer gemeten, maar als het hard regent ga ik ook niet op pad om te kijken of er op andere plekken dan bij mij in de buurt plassen te vinden zijn.”


“Het leuke aan het meedoen vind ik dat ik nu nog meer let op de regenval. Het is natuurlijk bekend dat het vrij droog is en omdat ik een tuin heb, ben ik altijd blij met een regenbui. Toen ik hoorde dat ik een regenton had gewonnen, dacht ik eerst dat er geen plaats voor was in mijn tuin. Maar ik had niet goed genoeg gekeken. Hij past perfect in het enige hoekje waar geen planten staan. Fijn om extra water op te kunnen vangen voor de planten. En ik vind het ook leuk staan.”

Er prijkt sinds kort ook een mooie regenton in de tuin van Leen. Hij deed in de maand juli maar liefst veertien metingen en werd daarmee de eerste winnaar van de regentonactie van Almere meet water.

“Ik ben met pensioen, maar ik werkte als chemisch analist aan de Universiteit van Amsterdam. Ook toen werkte ik mee met dit soort metingen, zowel in het laboratorium als in het veld. Dan ging ik met de wetenschappers op stap. Enorm boeiend allemaal. Je leert er veel van. Leuk om er nu zelf mee aan de slag te kunnen, gewoon wanneer ik er zin in heb. Al probeer ik er wel enige regelmaat in te vinden.” Waarschijnlijk is het dankzij die regelmaat dat het aantal metingen van Leen hoog is. Hij is van plan gewoon door te gaan met meten tot het einde van het project.


Invloed van temperatuur

“Ik onderzoek vooral de waterkwaliteit en bekijk hoeveel regen er valt. De waterplassen op straat hier bij mij verdwijnen zo snel, dat het weinig zin heeft die te meten. De testjes over waterkwaliteit laten leuke dingen zien, zoals de invloed van de temperatuur op de hoeveelheid E.coli bacteriën. Ik woon in Almere Poort en meet hier in de buurt op een rustig plekje. Altijd met mijn hesje aan.” Hoewel Leen het fijn vindt zijn experimenten in alle rust uit te kunnen voeren, vond hij het toch ook leuk dat iemand hem vroeg wat hij aan doen was. “Kon ik even vertellen waar ik mee bezig was.”


Water voor de planten

De regenton kan Leen goed gebruiken. “Ik heb het idee dat er weinig buien vallen over het geheel genomen. Fijn dus om het regenwater dát er valt op te vangen voor mijn tuin.”