Heel Almere groen

'Groene buren' inspireren en informeren

Wat doe je als je bijna nergens meer naar toe mag, maar je hebt wél een tuin? Dan ga je daar heerlijk mee aan de slag. Dat zagen we vorig jaar gebeuren toen we allemaal nog echt thuis zaten. Heel Almere ging aan de slag met de tuin. Sacha de Ruiter, van Bureau Duurzaam Sociaal, maakte van de nood een deugd. Zij ging aan de slag met het project 'Groene Buur'.

Sacha: "We begonnen in mei 2020 met de Groene Buur, dus middenin coronatijd. En we hadden meteen een enorme aanloop." Het idee kwam voort uit de wens om de stad te vergroenen en insektvriendelijker te maken. We wilden dat alleen niet oplegggen, maar juist laten ontstaan. We vroegen ons af hoe je klimaatadaptatie behaphaar maakt en vooral leuk om mee aan de slag te gaan."

Ambitie

"Het idee is niet dat iedereen een Groene Buur hoeft te worden, maar dat er in iedere wijk Groene Buren zijn die alle inwoners inspireren en meenemen in het verhaal. Een groene stad is immers beter voor mens én milieu. Het werkt tegen hitte, tegen wateroverlast, is goed voor de biodiversiteit en natuurlijk ook gewoon mooi. We hoopten in 2020 tien mensen te vinden die als Groene buur aan de slag zouden willen, maar het werden er zestig!"

Wanneer ben je een Groene Buur?

"Je kunt je aanmelden als Groene Buur en dan krijg je een leuk startpakket van ons. Een jas en een tas, die ervoor zorgen dat je herkenbaar bent als Groene Buur en een tuinpaal, die je in je tuin kunt zetten om te laten zien dat je Groene Buur voor een week bent. Dat zorgt vaak voor vragen en mooie gesprekken."

"Vervolgens is het de bedoeling dat je in je eigen wijk aan de slag gaat. Het is de bedoeling dat een Groene Buur minstens één actie per jaar doet, maar iedereen vult dat op zijn eigen manier in. De een doet dat door zich te verdiepen in de collectieve aanschaf van groene daken, de ander zet een plantenbieb in zijn tuin. Die plantenbiebs zijn echt booming in Almere. Je ziet deze kasten of tafels met stekjes op steeds meer plekken opduiken. Je kunt er gratis een plantje meenemen of stekjes ruilen. Het mooie aan die eigen invulling is dat er ook een kruisbestuiving onderling ontstaat. Niet alleen inspireren de Groene Buren hún buren, ze stimuleren ook elkaar!"

Almere in bloei

Tijdens de jaarlijkse actie 'Zet Almere in bloei' kunnen inwoners van Almere een tegel inruilen voor een plantje. De actie is alweer in volle gang en ieder jaar worden er meer tegels gelicht.

Inwoners krijgen er dit jaar meer tijd voor, want de actie loopt tot 16 juli! "We maken het dit jaar bovendien laagdrempeliger, want een aantal Groene Buren zet acties op in de wijken zelf, waar mensen hun tegels in kunnen leveren. Dat het op meerdere plekken is, zorgt bovendien voor meer zichtbaarheid," aldus Sacha. Waar en wanneer de Groene Buren zich inzetten voor 'Zet Almere in bloei' lees je hier.

"Twee heel jonge vrijwilligers zijn vorig jaar begonnen met dit op locatie aanbieden. Mees en Roxanne hebben heel wat plantjes uitgedeeld. Ze waren toen 9 en 11 jaar. Hartverwarmend is het om te zien dat zulke jonge kinderen zo betrokken zijn."

Almere doet dit jaar mee aan het NK Tegelwippen; een extra motivatie dus om zoveel mogelijk tegels in te ruilen voor mooie plantjes!